Voedingsadvies voor de vrouw #fertiliteit

Gezonde eetgewoontes aankweken vanaf 1 jaar tot 3 maanden voor de bevruchting

Hoe sneller je gezonde eetgewoontes aanneemt, hoe meer kans je maakt om sneller zwanger te worden en ook later te genieten van een zorgeloze zwangerschap. Voeding heeft zowel een invloed op de vruchtbaarheid van mannen als op die van vrouwen. Tot voor 3 maanden voor de bevruchting hebben je eetgewoontes werkelijk een invloed op je vruchtbaarheid.

Koffie en andere genotsmiddelen

Indien je eetgewoontes te wensen over laten, zal je je eetpatroon hier en daar grondig moeten aanpassen. Je kan alvast beginnen met het weglaten van zoetstoffen en het verminderen van je koffieverbruik. Een groot verbruik van zowel kunstmatige zoetstoffen als koffie, brengen de geslachtsklieren uit evenwicht. Cafeïne kan een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid van de vrouw. Volgens een recente studie van het Amerikaanse National Institute of Health kan een dagelijkse inname van meer dan 3 kopjes koffie de kansen op bevruchting met 27% doen verminderen. Zelfs een matige inname van cafeïne (tot 3 kopjes koffie per dag of een inname van ongeveer 300 mg) zou de vruchtbaarheid kunnen verstoren. Zo zien vrouwen die dagelijks een 2-tal bakjes troost drinken, hun kansen op bevruchting die cyclus met 10% verminderd…

Natuurlijk bevindt cafeïne zich niet enkel in koffie. Cafeïne zit in een heleboel drankjes en voedingswaren ‘verborgen’. Om exact te weten of en hoeveel cafeïne iets bevat, lees je best de informatie op de verpakking van het product. We geven je hier alvast een lijstje met cafeïnebevattende dranken en ingrediënten:

‘Klassieke’ Koffie
tussen 105 en 115 mg/kopje

Espresso
100 mg/kopje

Cappuccino
100 mg/kopje

‘Cafeïnevrije’ koffie
5 mg/kopje

IJsthee
70 mg/glas

Instant thee
30 mg/kopje

Cola
tussen 30 en 56 mg/glas

Dieetcola
tussen 38 en 45 mg/glas

Chocolademelk
4 mg/kop

Sommige pijnstillers
vanaf 30 mg/pil

Sommige dieetpillen
tussen 100 en 200 mg/pil

Bij mannen wordt aangenomen dat een matig verbruik van cafeïne een positieve invloed heeft op de vruchtbaarheid. Het zou immers de beweeglijkheid van de zaadcellen stimuleren.

Genotsmiddelen zoveel mogelijk beperken

Dat je nicotine en alcohol best kan vermijden, hoeven we je allicht niet meer te vertellen. Indien het voor jou om een aantal redenen moeilijk is om volledig met deze gewoontes te breken, kan je wel proberen je alcohol- en nicotineverbruik te matigen. Onderzoek wijst uit dat rooksters ernstige schade kunnen toebrengen aan hun eicellen, eileiders en baarmoederhals. Sigaretten brengen dus niet enkel je vruchtbaarheid in het gedrang, maar hebben een zeer nefaste invloed op het toekomstige embryo.

Alcohol: Drink je meer dan een 1 à 2 glaasjes per dag, dan kan dit immers rechtsreeks een invloed hebben op je vruchtbaarheid. Zelfs een matig alcoholverbruik kan leiden tot genetische beschadiging van je eicel en dus afwijkingen bij je toekomstige baby.

Button Text

Vitamine- en mineralensupplementen

In normale omstandigheden volstaat een evenwichtige voeding om aan al je noden aan vitamines en mineralen te voldoen maar helaas kunnen we dit bijna niet meer uit voeding halen. Let wel, een voedingssupplement mag je slechts als aanvulling op je gewone voeding beschouwen, nooit als vervangmiddel.

Sommige voedingssupplementen die je zonder voorschrift kan aanschaffen, bevatten te hoge doseringen aan vitamines. Er wordt dan ook vaak aangeraden om over te schakelen naar een voedingssupplement voor zwangere vrouwen, omdat de doseringen in deze supplementen veel nauwlettender in het oog worden gehouden. Daarenboven zijn de voedingssupplementen die worden aangeraden tijdens de preconceptie periode en de zwangerschap gelijkaardig. De hoeveelheden die we hieronder aangeven, zijn de dagelijks aan te raden doses.

Vitamine A: 0,7 mg/dag

Een evenwichtig gehalte aan vitamine A is al voor de eigenlijke bevruchting van belang. Het stimuleert niet enkel de vruchtbaarheid, maar helpt eveneens bij de preventie van aangeboren afwijkingen en infecties. Let wel, een te hoge dosis aan vitamine A kan gevaarlijk zijn voor jou en je toekomstige baby. Kies je voor een voedingssupplement, dan is het eigenlijk aan te raden om de voorkeur te geven aan bètacaroteen, een soort voorstadium van vitamine A. Bètacaroteen is geheel ongevaarlijk: heeft je lichaam er voldoende van, dan zet het geen provitamine meer om en loop je geen risico op hyperavitaminose of vitaminevergiftiging. In je voeding zijn de beste vitamine A-bronnen : wortelen, paprika, groene kool, venkel, abrikozen, tomaten, broccoli, groene kool, volkorenbrood en boter.

Vitamine B1: 1,4 mg/dag

Deze vitamine kan bijdragen tot het voorkomen van geestelijke gezondheidsproblemen, een slechte concentratie en een slecht geheugen. Het verlicht eveneens de prikkelbaarheid en de vermoeidheid die vaak met de stresserende preconceptie periode gepaard gaan. In het algemeen werkt vitamine B1 gunstig op de vruchtbaarheid en versterkt het de eetlust. Biergist, varkensvlees, gevogelte, sojabonen, havervlokken, volkorenbrood, tarwekiemen, peulvruchten, ongepelde rijst en aardappelen zijn de beste vitamine B1-bronnen.

Vitamine B3: 18 mg/dag

Vitamine B3 voorkomt o.a. hoofdpijn, spanning en nervositeit. Een evenwichtig gehalte aan deze vitamine draagt bij de bevruchting en tijdens de zwangerschap bij tot de preventie van aangeboren afwijkingen. De beste vitamine B3-bronnen zijn : gevogelte, melk, konijn, tong, makreel, sardienen, biergist, tarwezemelen, mager vlees en champignons.

Vitamine B5: 6 mg/dag

Supplementen kunnen helpen bij slapeloosheid en depressie. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot verschillende vruchtbaarheidsproblemen. Belangrijke vitamine B5-bronnen zijn: sojascheuten, champignons, broccoli, kaas, eieren, kip, melk, biergist, havervlokken en volkorenbrood.

Vitamine C: 60 mg/dag

Om zwanger te raken, is een goede weerstand van essentieel belang. Indien je lichaam ‘aanvoelt’ dat zijn weerstand niet op peil is, zal het minder geneigd zijn een bevruchting ‘toe te laten’. Vitamine C speelt een belangrijke rol in de opbouw van jouw weerstand en dat van je toekomstig kind. Het verbetert eveneens de ijzeropname en is belangrijk voor de algemene gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. De beste vitamine C-bronnen zijn : kersen, rozenbottel, rode paprika, zanddoorn, aardappelen, kiwi’s, aardbeien, citrusvruchten, zwarte aalbessen en alle koolsoorten.

Vitamine D: 0,5 mg/dag

Deze vitamine, die op natuurlijke wijze wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht op je huid, draagt bij tot de absorptie van calcium en magnesium, 2 soorten mineralen die zeer belangrijk zijn voor wie zwanger wil worden (zie infra). Voor de productie van vitamine D heb je cholesterol nodig dat je terugvindt in eieren, kaas, melk en boter. Tijdens de wintermaanden zijn levertraan en zeevis aangewezen

Essentiële vetzuren: 700 mg/dag

Een supplement aan essentiële vetzuren is in de preconceptie periode vooral nuttig bij het regelen van de eisprong en de menstruatie. Je vindt essentiële vetzuren terug in saffloerolie, maïskiem olie, sojaolie, lijnolie, arachideolie, zeevis, visolie, Bernagie olie, zonnebloemolie en teunisbloemolie.

Foliumzuur: 0,4 mg/dag

Wil je zwanger worden, dan is een dagelijkse dosis van 400 microgram aan foliumzuur sterk aanbevolen. Foliumzuur beperkt op drastische wijze de kansen op afwijkingen die het gevolg zijn van een neuraal buisdefect (zoals o.a. spina bifida of open ruggetje). Om zeker te zijn dat je elke dag je 400 microgram binnenkrijgt, kan je je voeding aanvullen met foliumzuurtabletten. Deze tabletten kan je zonder voorschrift bij je apotheker verkrijgen. Foliumzuur is een vitamine die je terugvindt in verse groenten, fruit, aardappelen, peulvruchten, volkoren- en zuivelproducten.

Magnesium: 300 mg/dag

Het is belangrijk dat je magnesiumgehalte al voor de bevruchting in evenwicht is. De zwangerschap maakt een magnesiumtekort immers ernstiger. Om je magnesiumpeil in evenwicht te houden, eet je regelmatig postelein, tarwekiemen, peulvruchten, gevogelte, rund, vis, algen, volle granen en biergist en vergeet je niet regelmatig mineraalwater te drinken.

IJzer: 14 mg/dag

Een tekort aan ijzer veroorzaakt naast bloedarmoede vaak ook depressie en hoofdpijn… niet meteen goede omstandigheden voor een bevruchting. Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan ijzer groter, omdat de rode bloedcellen met 1/3 toenemen. IJzer moet in combinatie met andere voedingsstoffen worden genomen, omdat het anders een tekort aan andere belangrijke mineralen kan veroorzaken. IJzer vind je terug in volkerenproducten, mager vlees, bloedpens, eieren, noten, schaaldieren, havervlokken, peulvruchten, gedroogd fruit en groene groenten.

Zink: 15 mg/dag

Een laag zinkgehalte wordt in verband gebracht met menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid en een laag geboortegewicht. Extra zink kan helpen om een miskraam te voorkomen, het geboortegewicht te verbeteren, kinderen een beter afweersysteem te geven en bij de ontwikkeling van de hersenen te helpen. In tarwekiemen, oesters, lam, eend, vis, kalkoen, kaas, linzen, mager rundvlees en volkorenbrood vind je het meeste zink terug.

Calcium: 800 mg/dag

In de preconceptie periode voorkomt calcium alvast premenstruele problemen. Het calciumgehalte moet voor de bevruchting op een hoog peil zijn. Tijdens de zwangerschap speelt het een belangrijke rol bij de groei van de foetus en het welzijn van de moeder. Een dagelijkse inname van ongeveer 800 mg verlicht beenkrampen en de pijn van de weeën. Het draagt eveneens bij tot een goed geboortegewicht. Zowel karnemelk, yoghurt, melk, harde kazen, schaaldieren, waterkers, paardenbloem, groene bladgroente als sardienen zijn echte ‘calciumboosters’!

Selenium: 0,2 mg/dag

Een goed seleniumgehalte is belangrijk zowel voor de bevruchting als tijdens de zwangerschap. Het wordt ook in verband gebracht met succesvol borstvoeding geven en het voorkomen van wiegendood bij baby’s. Schaaldieren, tarwekiemen, muesli, biergist, vis, kwark, knoflook, uien en volle melk bevatten het meeste selenium.

Koper: 1,2 mg/dag

Hoewel tekorten aan koper eerder zeldzaam zijn, kunnen ze wel leiden tot onvruchtbaarheid. Te veel koper is dan weer giftig. Het kopergehalte moet bij de bevruchting in evenwicht zijn, omdat het tijdens de zwangerschap van nature zal toenemen. Koper vind je terug in peulvruchten, Emmentaler (kaas), gierst, oesters, kreeft, schol, eend, gans, kalfsvlees en volkorenbrood.

Een ideaal lichaamsgewicht

Drastisch vermageren tijdens je zwangerschap, is volledig uit den boze! Vind je jezelf te zwaar en wil je nog voor je zwangerschap een aantal kilootjes verliezen, dan is een evenwichtig dieet aan te raden. Een te zware aanslag op je vetreserves kan je kansen op bevruchting immers sterk verminderen: te snel en/of te veel vet verliezen, kan de werking van je eierstokken behoorlijk verstoren.

Dagelijks moet je kunnen rekenen op een minimum van 1.500 à 2.000 calorieën, naargelang je lengte en gewicht. Daarenboven moet ongeveer 15 à 20 % van die calorieën uit vet afkomstig zijn. Zo beschik je over optimale vet- en cholesterolreserves. Je eierstokken hebben deze reserves nodig om progesteron te produceren. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in onder andere de innesteling van het bevruchte eitje, in de beginfase van de zwangerschap. Wil je dus alsnog vermageren, dan kies je best voor fruit, vezelrijke voeding en mager vlees. Zorg ervoor dat aan al je mineralen- en vitaminenoden wordt voldaan.

Optimale conditie

Om zoveel mogelijk kans te maken op een geslaagde bevruchting, is een optimale conditie natuurlijk ideaal. Sowieso is de preconceptie periode vaak stresserend en heb je alle baat bij een evenwichtige voeding. Je zal je daarenboven wellicht zelf beter voelen bij het idee dat je al het mogelijke gedaan hebt om een gezonde baby te krijgen. Toch mag wat je eet geen obsessie worden. Dit zou enkel meer stress veroorzaken en dus een nefaste invloed hebben op je vruchtbaarheid. Af en toe tegen de regels zondigen, is zeker geen ramp! Genieten en je goed in je vel voelen, daar draait het allemaal om in deze periode (en daarna ook, natuurlijk)!

Volg je ons al?

Populaire blogs

Doe nu onze test!

En krijg vrijblijvend advies en producten die echt bij je passen
0
mensen gingen je je al voor!

Volg ons op YouTube!

Onze klanten aan het woord.

Superlieve professionele en fijne therapeuten. Ben er meerdere keren geweest en elke keer een fijne ontmoeting gehad. De kinderen waren te bang voor een prik dus werd er mondslijmvlies afgenomen.

Mijn oudste zei waren alle dokters maar zoals haar. Als kers op de taart kregen we 1 behandeling cadeau en de meiden kregen een koranverhalen boek.

Ik kreeg een potje magnesiumtabletten mee. Macha allah De service de liefde en alles wat ze fisabilillah deed maken mij een grote fan.

Mariam Dioui

Geschreven door Korrel & Kruid

Geschreven door Korrel & Kruid

19-12-2017

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Facebook
Email
Print

MEer stories?

Hoe krijg je je vagina gezond?

Dit is een onderwerp wat vaak in de ‘taboekast’ gestopt wordt. En dat is dus helemaal niet nodig want een slechte vaginale flora is funest voor o.a je intimiteit met je man en vruchtbaarheid..

Read More »